Follow Me ^_^

Saturday, June 27, 2009

Jawapan Jakim Tentang Status Sister In Islam

Pada 16/02/2009 10:14 AM aku ada membuat pertanyaan di ruangan soal jawab jakim tentang SIS, dan pada 26/06/2009 08:16 AM JAKIM memeberi jawapan seperti dibawah.

Soalan :

Assalamualaikum..
SAya mahu minta Jakim memberi penjelasan tentang pergerakan Sister In Islam. (SIS).
Adakah Mereka itu Satu Gerakan Yang Sesat ? .

Jawapan :

Waalaikumussalam
Sisters In Islam ialah satu Gerakan Pertubuhan Dakwah yang dianggotai oleh Wanita- Wanita Islam. Pergerakan ini memperjuangkan hak-hak wanita. Walau bagaimanapun Kumpulan ini sangat bersifat liberal. Perkara yang diperjuangkan oleh kumpulan ini bertentangan dengan Al-Quran dan Al-Hadith. Panel menasihatkan setiap perkara yang dikeluarkan oleh pertubuhan ini perlu diteliti dan rujuk kepada para ulama’, guru-guru Agama, Pegawai masjid atau pejabat Agama yang berhampiran untuk mendapat penjelasan yang lebih lanjut..

PANEL SJAI KUMP 1. 22060

Klik Sini Untuk Paparan Asal

Friday, June 26, 2009

Michael @ Mikaeel Jackson dead at 50 - Al Fatihah

Mayat Mikaeel Jackson

Michael Jackson - hebat, kontroversi
Jun 26, 09 10:51am
Kematian Raja Pop Michael Jackson awal pagi ini akibat serangan jantung mengejutkan dunia dan dianggap sebagai satu kehilangan besar kepada para peminat dan dunia hiburan antarabangsa.

Pegawai Koroner Long Angeles, Leftenan Fred Corral memberitahu CNN bahawa Jackson, 50, disahkan meninggal dunia dua jam selepas pasukan perubatan menerima panggilan dari rumah bintang tersebut.

micheal jackson past away dead 260609 01Michael dilahirkan pada 29 Ogos 1958 di Gary, Indiana. Dia merupakan anak ketujuh daripada keluarga sembilan orang.

Lima anak Jackson - Jackie, Tito, Jermaine, Marlon and Michael - membuat persembahan bersama pertama mereka dalam satu pertandingan nyanyian ketika Micheal berusia enam tahun.

Mereka muncul juara dan seterusnya menjadi kumpulan paling paling popular -
The Jackson Five, dan kemudiannya The Jackson 5.

Michael membuat album sulungnya pada 1972, dan album
Thrillerpada 1982, yang terus menjadi lagu top 10.

Albumnya dijual sebanyak 21 juta di Amerika Syarikat dan sekurang-kurangnya 27 juta di seluruh dunia.

Penerima 13 kali Anugerah Grammy semasa hayatnya bergelut dengan pelbagai kontroversi, termasuklah dakwaannya memeluk Islam serta dituduh mencabul kehormatan seorang budak lelaki pada 1993.

Pada November tahun lalu, akhbar melaporkan, Michael memeluk Islam di rumah seorang rakannya Steve Porcaro di Los Angeles.

Turut hadir pada majlis itu penyanyi Yusuf Islam, pencipta lagu David Wharnsby dan penerbit album Philip Bubal.

Beliau dilaporkan memilih "Mikaeel" - sempena nama malaikat pembawa rezeki - sebagai nama Islamnya.

Abangnya Jermaine dilaporkan berkata, pemegang gelaran “penghibur sepanjang zaman” oleh
Guinness World Records itu menunjukkan kecenderungan untuk memeluk Islam sejak awal 1990-an.

pabila album ketujuhnya
Thrillerterjual 109 juta keping, membina sebuah rumah mewah di Los Angelas yang dilengkapi dengan taman tema dan zoo persendirian.

Kediamannya itu sering dikunjungi kanak-kanak yang kurang bernasib baik dan menghidap penyakit yang tidak boleh dirawat.

Di situ beliau bergelut dengan kontroversi yang mendakwa beliau telah mencabul seorang kanak-kanak pada 1993. Beliau diseret ke mahkamah sepuluh tahun selepas itu.

Bagaimanapun, selepas perbicaraan panjang selama dua tahun, mahkamah telah membersihkan namanya dengan mengumumkan beliau tidak bersalah.

Michael menjadi kegilaan anak muda di seluruh dunia dengan suara dan penampilannya yang unik, selain gerak tarinya yang bertenaga di pentas - dikenali sebagai tarian robot dan
moonwalk.

Terakhir beliau bergelut dengan tuntutan saman sebanyak AS$7 juta (RM25.26) oleh seorang kerabat diraja Bahrain, Sheikh Abdulla Hamad Al Khalifa kerana didakwa melanggar perjanjian untuk merakam album dan mengadakan konsert di negara itu.

Sumber : Malaysiakini

P/s : Aku Doakan Roh bEliau Titempatkan dalam golongan org yang beriman...Amin...

Tuesday, June 23, 2009

Jom Buat Animated Gif !


Bismillah..

Hari ni bertambah lagi satu iLmu..
Selama ini aku teringin nak buat Animated Gif sendiri..
Tapi tak berapa pandai dan tak tau software ape yang sesuai..
JAdi aku mencari2 di google..
Dan aku Jumpai satu Software yang Sangat mudah digunakan iaitu Photoscape.

Photoscape

Photoscape is the fun and easy photo editing software that enables you to fix and enhance photos.

Key Features
  • Viewer: View your folders photos, slideshow
  • Editor: resizing, brightness and color adjustment, white balance, backlight correction, frames, balloons, mosaic mode, adding text, drawing pictures, cropping, filters, red eye removal, blooming
  • Batch editor: Batch editing multiple photos
  • Page: Make one photo by merging multiple photos at the page frame
  • Combine: Make one photo by attaching multiple photos vertically or horizontally
  • Animated GIF: Make one animation photo with multiple photos
  • Print: Print portrait shot, carte de visite, passport photo
  • Splitter: Divide a photo into multiple parts
  • Screen Capture: Capture your screenshot and save it
  • Color Picker: Zoom in screen on images, search and pick the color
  • Rename: Change photo file names in batch mode
  • Raw Converter: Convert RAW to JPG
Software ini adalah percuma..Nak Download ? klik SINI

Di bawah ini adalah contoh2 yang aku try2 buat..
memang seronok..
korang try je godeh2..
nnti jadi la tu..
Hm..korang try la tgk VIDEO TUTORIAL Pasal Photoscape ni, moga dapat membantu..
Nak Tgk ? Klik SINI

Selamat mencuba !




Monday, June 22, 2009

Panggilan Maut

Bimillah..

Hari sabtu yang lalu, aku dapat panggilan dari senior aku semasa di Universiti, Kamal namanya, beliau bertanyakan aku tentang KA (khairul anwar) seorang lagi Senior aku yang merupakan kawan sejurusan dengannya, (aku juga satu jurusan dengan mereka)..
beliau menanyakan aku sama ada adakah benar bahawa KA sudah meninggal dunia kerana kemalangan jalan raya,kerana beliau mendapat berita dari kawan nya dan cuba menghubuni KA, tetapi tidak berjaya.. terkejut aku mendengar berita itu..
meremang bulu roma aku, teringat detik-detik bersama KA semasa di Universiti dahulu. Perasaan hiba memuncak, walaupun berita itu belum benar kesahihannya..
Aku sudah lama tidak menghubungi KA, kerana nombor telefonnya sudah hilang didalam memori telefon bimbitku, Kamal meminta aku menanyakan tentang hal itu kepada rakan-rakan yang lain untuk kepastian..

aku Menghubungi Luqman, sahabat baikku yang juga merupakan kenalan KA, terkejut juga LuQman pada mulanya, walaupun aku mengatakan bahawa berita itu belum pasti, aku meminta beliau mengesahkan berita itu, Luqman Seakan-akan takut untuk menerima kenyataan itu..

Aku menunggu Pengesahan dari Luqman..

Sementara itu aku memberi Mesej kepada kak hani yang juga kenalan KA yang juga tinggal dikawasan yang sama dengannya, Kak Hani menelefon aku, dan dalam keadaan sedikit tergelak mengatakan bahawa dia baru sahaja menghubungi KA atas urusan tertentu, dan beliau masih sihat dan masih lagi hidup..Lantas Kak hani memberi no telefon KA kepadaku..dan aku mem"foward" kepada Kamal.

Kamal menelefonku, mengatakan bahawa berita Kematian KA itu tidak benar, dan sudah dapat menghubungi KA semula...Aku tersenyum sinis..sambil-sambil bertanyakan perkembangan terbaru beliau..

Luqman kembali menelefonku, mengesahkan berita yang sama, lega hati kami, sempat juga aku bertukar perkembangan terbaru, Luqman kini sudah dapat pekerjaan secara kontrak, Alhamdulillah.. :)

Moral cerita diatas adalah :

1. Sesuatu berita itu haruslah mendapat kepastian dahulu sebelum disebar-sebarkan.
2. Jasa dan kebaikan sahabat selalunya hanya dikenang tatkala seorang itu telah pergi.
3. Setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya.. :)


Tuesday, June 16, 2009

Jalan di Di PD + Putrajaya

Bismillah..

Penat, tapi Seronok..
Posting kali ini biarlah gambar-gambar yang aku ambil menceritakan segalanya.. :)






Lihat Lagi Di Flickr aku.. Klik Sini

Tuesday, June 09, 2009

Hiburan Terlampau


Hari ini aku nak share sedikit informasi yang aku nak korang tahu..hehe

Adalahkiranya posting yang aku buat ini bukanlah begitu menjurus kepada apa yang dibincangkan itu, tetapi lebih kepada informasi yang berkaitan dengan industri hiburan tanah air.

Seperti yang kita semua tahu, pemain-pemain dalam industri hiburan dinegara kita dikuasai oleh Media Prima dan Astro.

Tapi adakah anda tahu bahawa kita juga sebenarnya adalah pemain industri itu secara tidak lansung ?

Info : Major Share Holder bagi MediaPrima adalah Employees Provident Fund Board A.K.A KWSP!!

Major ShareHolder bagi Astro adalah Khazanah Nasional BHD, GLC company !!

Jadi kesimpulan yang aku dapat buat adalah, kita sebagai pencarum KWSP sebenarnya turut menyumbang untuk membeli saham dalam media prima, dan sebagai pembayar cukai, kita juga menyalurkan wang kepada syarikat GLC untuk mmbeli saham di Astro... :)
Sedar tak sedar kita "melabur" juga disana rupanya...
Jadi Adalah menjadi Tugas kita untuk terus mendesak agar program-program yang dihasilkan itu mempunyai kualiti dan mesej yang baik, bukan karya haprak dan sampah seperti sekarang !!

Thursday, June 04, 2009

Sehari Di Tanjung Piai

Bismillah..

Lama tak Update Blog..
Pergi bercuti menenangkan Hati..hehe..
Dari Isu Chinpeng Ke ISu Stadium Di Terengganu..
Malaysia Tidak pernah Bebas dari dibelenggu..
Moga-Moga segala Isu dapat membentuk jati diri rakyat agar Tidak Layu..

Kembali ke Tajuk diatas..
Sehari di Tanjung Piai..
Perjalanan dari Kampung ku Di KL ( kampung Ladang ) ke Tanjung Piai mengambil masa kira2 2 jam..
pejalanan agak jauh,tapi tidak rasa begitu penat kerana dalam perjalanan, ibu aku suruh memainkan CD Almathurat yang diberikan oleh sahabat ibuku yang baru-baru ini mengadakan majlis pernikahan anak lelakinya..
Agak Unik...tp sangat berguna..( nnti aku kawen nak bagi korang CD tu jugak la)

welcome-tnjg
Tanjung Piai

Taman yang terletak di Hujung benua Asia yang paling ke Selatan..
Dalam Jam 2.30 ptg aku tiba di sana..
SAmpai2 parking kete..kene charge rm3..
Mak n maktok tak larat nak jalan..so mereka rilek kat tempat mkn..
aku n dua org adik aku je yang p explore..
nak masuk sini bayaran yang dikenakan adalah RM5 bagi dewasa dan Rm 3 bg bebudak sekolah..tp kat webite aku tgk flat rate rm3 bg org malaysia..tp takpe..dah tukar kot rate..aku byr je..selamat adik ticket tu senyum kat aku..hehe
pada mulanya aku ingt dekat je..
rupanya jauh la jugak..kira2, 1km..agak penat bg aku yang kurang exercise ni..
tapi pemandangan paya bakau amat menarik walaupun ianya dicemarkan sedikit dengan pembuangan sampah oleh individu2 yang tidak layak dipanggil manusia..
dari jeti, aku boleh nampak singapura degan jelas..kapal2 besar yang ingin berlabuh di singapura dan PTP juga dapat dilihat dengan jelas..angin bertiup redup..sungguh best..
Di tapak penghujung Asia paling Selatan Pula ada la disediakan Globe dunia..boleh tahan, tapi dekorasinya kurang menarik.
globe-tnjng
korang tengok la gambar2 yang sempat aku capture kat flickr aku..
kata org Gambar dapat Berkata2..hehe..

Masalah

aku n adik aku habis explore dalam jam 3.30..dalam sejam je..xde apa sangat..
aku kembali ke pangkuan ibuku..huhu..
mak seperti biasa sedang berbual2 dgn rakan baru..
baru tahu rupanya bermasalah juga penduduk disana, walaupun menjadi penyokong kuat Sebuah parti Melayu..
Ketiadaan elektrik..kerana mereka berstatus setinggan..
tapi yang menjadi ketidak puas hatian mereka, setinggan *CINA dikampung kukup disalurkan pula kemudahan Elektrik..
Mungkin TNB meragui kemampuan org *melayu untuk membayar Bil elektrik..
Dimana Pendekar-pendekar Melayu ? Haih ~

Pulang

Dalam perjalanan balik,
atok aku nak cari sagu rumbia..
ingin dibuat lempeng agaknya..
katanya makanan zaman jajahan jepun dahulu kala..
berpusing2 juga mencarinya..
akhirnya jumpa dikawasan "penerok"..
tokey *cinalah Yang menjualnya..
terkabul sudah keinginan maktok akhirnya..

* No Racism !

Anda Mungkin Meminat Post ini Juga :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...